donderdag 19 maart 2015

Vervroegde actua -ronde!

Onze actua -ronde werd vervroegd naar vandaag, want morgenvoormiddag gaan we naar Kattevenia om naar de zonsverduistering te gaan kijken. Joepie!

Jeff en Yara waren de journalisten van de week.

Jeff vertelde over een fietsenmaker die het heel druk had om lekke banden te herstellen. Waarschijnlijk gaan de banden kapot door iets scherps uit de veegmachine, die ervoor zorgt dat de fietspaden netjes zijn. Er kwamen heel wat reacties over lekke banden, die al dan niet zelf door onze handige papa's  hersteld kunnen worden :-) Goed gedaan, Jeffke!

Yara had een krantenartikel bij met als titel ' Koekjes moeten per stuk verpakt worden '. Er zit vaak heel wat suiker, calorieën en kleurstof in koekjes. Daarom zou het beter zijn als koekjes per stuk in plaats van per 3 of 4 verpakt worden, want dan eten kinderen er te veel van. Yara had op een blad verschillende soorten koekjes geplakt, die toch wel ongezond zijn. Ze had ook een voedingsdriehoek bij: daar zagen we goed van welke voedingswaren we veel moeten eten en van welke voedingswaren we veel minder of zelfs maar een beetje mogen eten. Verschillende kinderen vonden ook andere tussendoortjes lekker en gezond zoals yoghurt, een appeltje,...   Yara, je hebt dat heel fijn uitgelegd!

De week voor de paasvakantie hebben we gepland om samen te zorgen voor  een gezond ontbijt in ons klasje. We kijken er al naar uit: mmmmmmm!








We leerden deze voormiddag ook de persoonlijke voornaamwoorden: hem, haar, zijn, hij, zij / ze,... Nadat we geoefend hadden op onze klasgenoten, werkten we aan verschillende opdrachten in ons contractwerk.












We prikten ook de letters van 'Freinet on the Move ' uit, om te gebruiken bij de zonsverduistering morgen. Hopelijk lukt het!






We zijn deze week begonnen met een onderzoeksschrift. Daarin plakken we, nadat we een project en / of een onderzoekje gedaan hebben, eerst ons oefenblad in.  Dan een onthoudblad ( met enkele belangrijke zinnen en / of tekeningen ) en ons ' brevet ' dat we behalen als we nog veel weten over het project en / of onderzoekje. En de laatste stap is een leuke, creatieve verwerking.

We maakten al heel wat mooie dingen met houtskool, ecoline, wasco's, waterverf,... i.v.m. afval. Knap gedaan, allemaal!










In de afsluitronde zagen we dat er al iets begint te groeien in ons klastuintje: tuinvrouw van de week Amber zorgt ervoor dat alle potjes op tijd water krijgen.


Jens en Laura verdienden vandaag een leeskroon: een dikke proficiat allebei!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten