dinsdag 23 september 2014

Vogelhuisjes en bloempotjes met vetbollen maken

Vanmorgen startten we onze dag met een fijne les over gezonde voeding. Het was een mevrouw van De Voorzorg, die ons alle puzzelstukjes van de voedingsdriehoek leerde kennen aan de hand van het leuke verhaal van prins Dikkie en de slimme prinses. Na het verhaal kregen we allemaal een doe - boekje met opdrachten en een poster van een voedingsdriehoek. Zo kunnen we thuis tonen dat de grote puzzelstukken heel belangrijk zijn om gezond op te groeien en de voedingswaren uit het topje van de voedingsdriehoek af en toe wel eens mogen, maar niet zo gezond zijn!


















We kregen ook een armbandje van De Voorzorg.
Na de speeltijd en onze zedenleer - islam - of godsdienstles deden we heel wat weegoefeningen. Eerst gingen we verschillende voorwerpen vergelijken met onze armen: boekentassen, emmertjes zand, brooddozen,... Maar omdat we soms twijfelden, haalden we de balans uit ons klasje erbij.
We deden de stand van de balans na met onze armen en we vertelden wat het lichtste / zwaarste voorwerp was. We ontdekten ook dat de armen van de balans soms recht staan: dat wil zeggen dat beide voorwerpen even zwaar zijn.Wat was dit een toffe en leerrijke les!
























Namiddag werkten we aan onze vogelhuisjes en vetbollen. Binnenkort is het werelddierendag en dan gaan we op bezoek naar het vogel - en zoogdierencentrum in Heusden - Zolder. Om dit centrum te steunen, zullen we onze gemaakte spulletjes gaan verkopen in de schoolbuurt.

We verdeelden onze klas in 2 groepen. In de techniekklas ging een deel van de kinderen timmeren aan de vogelhuisjes en in de crea - klas maakten de andere kinderen bloempotjes met vetbollen.

Een hele karwei, maar wel hééél erg leuk! Dit alles was natuurlijk niet gelukt zonder de hulp van onze lieve mama's en papa's. Dank je wel... mama van Jens, mama van Janneke, papa van Joke en papa van Yarne... om ons te helpen bij het in elkaar steken van de vogelhuisjes! Dank je wel... papa van Rebecca voor het zagen van de pakketjes hout! Dank je wel ... mama van Alexander... voor je helpende handen bij het maken van de bloempotjes.

Bloempotjes versieren met servetten:



Het smelten van het vet met pitjes en zaden:
 











Behangerslijm maken om op de bloempotjes te smeren:
 

 



 
Bekertjes vullen:











 Het maken van de vogelhuisjes:

de pakketjes gezaagd hout















 De planning voor het 2de deel van de werken:

* vrijdagnamiddag 26 september: wissel van de groepjes vogelhuisjes - bloempotjes met vetbollen
*dinsdagnamiddag 30 september: de vogelhuisjes verven

Alle hulp is steeds welkom: wie heeft nog zin en tijd om ons te komen helpen?

Met ons druk dagje ben ik vergeten om deze brief uit te delen aan de oudste kinderen van mijn klasje: onze school doet inzamelactie  voor hamsterspullen om te schenken aan Hamstery Hakuna Matata uit Genk.



1 opmerking:

  1. waauw, wat een geweldige dag en wat hebben jullie super gewerkt! Ik ben zo fier op jullie! Ik wil zeker een vogelhuisje en een vetbol kopen x

    BeantwoordenVerwijderen