maandag 8 september 2014

Onderzoeken van verschillende materialen

Vorige week had Romeo een Skylandermannetje bij in de praatronde, vond Laura een grote dennenappel op de speelplaats en was Yarne zo fier op zijn legoboekje. Drie verschillende materialen en daarom namen we vanmiddag heel wat soorten materialen onder de loep.

We begonnen met het verhaaltje van de 3 biggetjes, die alle drie een huis bouwden... maar ieder biggetje gebruikte een ander materiaal. Natuurlijk was het huis van steen het stevigst en werd het huis van stro snel omver geblazen door de wolf. Naast deze materialen konden we nog heel wat anderen opsommen: plastic, hout, karton, rubber, stof,...

Daarna kreeg elk groepje een aantal voorwerpen die ze moesten groeperen volgens materiaalsoort en ze deden dat supergoed.







kurk en glas

ijzer en stof

steen en hout

plastic en papier
Om te kijken welke eigenschappen elk materiaal heeft, staken we onze handen uit de mouwen. Ieder groepje  onderzocht 1 soort materiaal:  Is plastic, hout, kurk,... hard / zacht, buigzaam / niet buigzaam en breekbaar / niet breekbaar? Maar het leukste was natuurlijk: drijft of zinkt mijn materiaal in water en is mijn materiaal magnetisch / niet magnetisch? Daar hadden we water en magneten voor nodig hé!







Omdat de tijd voorbij vloog hebben nog maar 2 groepjes hun materiaal kunnen voorstellen in de afsluitronde, de andere groepjes komen zeker donderdagnamiddag aan de beurt ( wanneer het 2de leerjaar opnieuw bij ons in de klas is ). Maar het was alvast een leuke en leerrijke namiddag!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten