woensdag 21 september 2016

Gek op techniekronde!

Wat was er deze morgen al meteen veel bedrijvigheid in onze praatronde! Somaya en Amber waren aan de beurt om hun techniekronde voor te stellen.

Somaya liet ons zien hoe we zelf een lavalamp kunnen maken. Nadat ze kleurstof in het water had gedaan, deed Somaya er olie bij. Alles goed roeren en dan strooide ze voorzichtig zout in de bokaal. De lavalamp werd echt wel supermooi, toen Somaya de gevulde bokaal op een schoendoos plaatste. In de schoendoos zat een opening, waardoor het lampje door de glazen bokaal kon schijnen. Wat waren we onder de indruk!
Somaya vertelde dat de olie lichter is dan het water, waardoor de olie boven blijft drijven. Door er zout bij te gooien, komen er grote bubbels tevoorschijn.


Amber had een kommetje met een plastic folie meegenomen. Op de folie strooide Amber discobolletjes die we soms op een ijsje eten. Dan ging ze heel dichtbij het kommetje en zei ze enkele woorden. En wat zagen we? De discobolletjes verplaatsen op de folie. En daar had Amber een goede verklaring voor: door de trillingen in haar stem, bewegen de bolletjes. De folie moet daarvoor wel strak rond het kommetje gespannen worden, anders werkt de proef niet.
Natuurlijk wilden wij dat wel eens allemaal proberen: echt cool!

Morgen zullen Somaya en Amber als eersten een verwerking maken in ons nieuw techniekboek: zo kunnen er altijd terug in kijken en iets opzoeken als we het niet meer weten.

Somaya en Amber, wat was dat een toffe en leerrijke techniekronde: schitterend gedaan, meisjes!




























Volgende week woensdag mogen Giuseppe en Ellie spulletjes meebrengen voor hun vakantieronde.

We hopen allemaal dat Ellie dan terug is, want ze heeft jammer genoeg sinds gisterenavond haar voetje in de gips. We wensen je heel veel beterschap, lieve Ellie en hopelijk tot gauw!
Dikke knuffel van ons allemaal!




Na onze verrassingsronde oefenden we alle letters en woorden ( die we tot nu toe geleerd hebben ) goed in met onze letterdoos, woorddoos, Veilig en Vlot - boekje, ...









Na de speeltijd vergeleken we het gewicht van heel wat voorwerpen in ons klasje: boekentassen, dozen van Pokémon, drinkflessen, stiften en lijmen, ...

Eerst wogen we met onze armen, maar omdat dat  niet altijd even duidelijk is... leerden we ook een balans gebruiken.

Aan de armen van de balans konden we goed zien welk voorwerp lichter, het zwaarste, ... was.
Zijn de armen van de balans in evenwicht, dan wegen de voorwerpen precies evenveel.
















Wat vloog de tijd weer met al die leuke doe - opdrachten! Voor we het wisten, begonnen we al aan onze afsluitronde.

Nette wou nog graag laten zien wat ze thuis had geknutseld. Omdat we in de klas bezig zijn met het project ' voeding ', had ze op het groene blad prentjes van gezonde voeding en op het rode blad prentjes van ongezonde voeding geplakt. Wat goed, Nette: dat gaan we zeker ophangen in ons klasje!

In onze koelkast lag ook nog de stethoscoop, die Nette voor ons meebracht na het onderzoekje van Emre en Giuseppe. Even uitproberen en ja hoor, we hoorden heel wat hartjes kloppen!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten