woensdag 23 september 2015

Ons vriendschapscontract

Woensdag = Verrassingsronde!

En het was Kaat die aan de beurt was om iets mee te brengen voor de natuurronde.
Uit haar zak haalde ze een stekelig huisje van een kastanje en een tak met bladeren van de kastanjeboom, die ze in haar tuin heeft staan.

Omdat we de bolster graag open wilden krijgen, kwamen de kinderen met verschillende ideeën: erop stampen, met een notenkraker, plat duwen met de handen,... Volgens sommige kinderen geen goede opties ... dus toonde Kirsten hoe je best een bolster open doet, zonder je pijn te doen en zonder de vruchtjes kapot te maken. Uit de bolster kwamen verschillende mini - kastanjes, die nog niet rijp genoeg waren. De herfst is ook nog maar net begonnen hé weerman Mika!

Jade had een andere herfstvrucht in onze ' koelkast ' ( = bewaarkast ) liggen: het was een hazelnoot, een hard nootje dat je best opendoet met een notenkraker. Emani riep spontaan dat Nutella - choco gemaakt wordt van hazelnoten.

Ynse en Thieme hadden ook nog iets bij dat ze ons graag wilden laten zien tijdens deze natuurronde: 2 supergrote paddenstoelen, die hun papa gisteren langs de weg gevonden had. Ze vertelden dat deze paddenstoelen eetbaar zijn en hun nonna er een lekkere saus van zal maken. Het was Anna, die wist dat het eekhoorntjesbrood was.

En zo werd het een superleuke en leerrijke verrassingsronde!






voorzichtig de bolster doorgeven...

de bolster open doen...










Volgende week woensdag mogen we allemaal iets meebrengen voor de verrassingsronde. Omdat het zondag 4 oktober werelddierendag is, zullen we een dierenronde doen. Dus we mogen een diertje, tekeningen of foto's van een diertje, een knuffeldiertje,... meebrengen naar ons klasje en erover vertellen.






En het onschuldig handje van Karell trok een naampje om te kijken wie zijn / haar mama zal meegaan op onze boerderijklasse. Heidi, de mama van Yana, zal samen met Kirsten en de andere juffen goed voor ons zorgen.




Gisteren maakten we tijdens onze klasraad een vriendschapscontract. Het is deze week ' de week tegen pesten ', maar we gaan er het hele schooljaar goed opletten dat alle kindjes zich goed voelen in en uit ons klasje. Samen maakten we afspraken die zeker in het contract moesten staan en iedereen tekende met veel plezier ons vriendschapscontract... Het hangt nu op in ons praatronde en we gaan na elke speeltijd kijken als ook alle jongens en meisjes van ons klasje zich goed kunnen houden aan de afspraakjes.

Lucas en Ynse stempelden deze morgen een grote titel op ons contract.

Kaat en Ata onderzochten welke kastanje het nu eigenlijk was, die we in onze natuurronde zagen.

De andere kinderen werkten flink in hun contractwerk of deden een ' sneller - klaar - taakje '.






Jade en Ilyana: sneller - klaar - taakje: tekeningen maken voor onze lettermuur

Thieme: sneller - klaar - taakje: de geleerde woordjes op de pc typen

Karell: sneller - klaar - taakje: werken met de letterdoos

Anna: sneller - klaar - taakje: een rood boekje lezen
Net voor de speeltijd herhaalden Lucas en Ynse nog eens goed wat er in ons vriendschapscontract staat. Kaat en Ata vertelden ons dat een tamme kastanje was, die je goed kan herkennen aan het staartje. Goed gedaan allemaal!





We deden voor de 2de keer deze week ' de move tegen pesten ': wat kunnen sommige kids uit ons klasje lekker shaken :-)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten