vrijdag 16 januari 2015

Schatten en meten

Vanmorgen maakten we, tijdens onze actua - ronde, voor het eerst zelf een webschema  met de belangrijkste woordjes uit de Karrewietaflevering. In 3 groepen gingen we, na het kijken van het nieuws, aan de slag. En wat ging dat goed! Volgende week vrijdag ( tijdens een nieuwe actua - ronde ) zal iedere groep zijn webschema voorstellen.






Na onze speeltijd en les levensbeschouwelijke vakken kwamen we terug naar ons klasje en zagen we meteen 3 flessen op een tafel staan. Het waren 3 verschillende flessen, maar er ging wel evenveel water in: Yarne bekeek de fles eens goed en vertelde ons dat de letter ' l ' liter betekent: knap hoor!

Kirsten liet ons ook 3 verschillende glazen zien en wij mochten eens schatten ( = goed nadenken ) hoeveel kleine, middelgrote en grote glazen we zouden kunnen vullen met 1 volle fles. Alle schattingen werden op het bord geturfd.

Daarna ging we in groepjes meten wie er goed geschat had. Eén ding was wel belangrijk: zo weinig mogelijk proberen te knoeien, zodat we een juist en nauwkeurig meetresultaat kregen.

We vonden het echt fijn om te doen en we leerden heel wat bij:

* de groep met de grootste glazen was het snelste klaar, omdat er veel water in die glazen ging.
* de groep met de kleinste glazen had te weinig glazen, dus ... schreven we het voorlopig aantal gevulde glazen op en zo konden we opnieuw beginnen met vullen.
* hoe kleiner het glas, hoe meer glazen we kunnen vullen, hoe meer werk we hebben.












Om ons voor te stellen aan de kindjes van onze correspondentieklas ( = een klasje met kindjes van het 1ste en 2de leerjaar uit Freinetschool op Stelten ), vulden we namiddag een kennismakingsfiche in. We schreven op hoe we heetten, hoe oud we waren, wat we graag eten en waarvan we houden.  Ook tekenden we onze lievelingsdieren en kleurden we onze lievelingskleur. Volgende week hebben we gepland om een leuke kader te drukken, om rond onze fiche te plakken.

De postbodes van de dag Janneke, Andreas, Kyana en Roos mochten weer heel wat kinderen blij maken met leuke kaartjes en / of briefjes.

Hopelijk hebben onze postbodes van volgende week ook nog vééééél werk, want de kids vinden het suuuuuuperleuk!







In onze afsluitronde deelde Andreas de post voor de kindjes van ons klasje uit. Er was zelfs een lief kaartje voor alle postbodes: dank je wel, Jade en Jesper!

Ook las Kirsten nog een mooi verhaal over liefdesbrieven voor... dat hebben we nog niet gehad in ons klas ... een liefdesbrief  :-) !













Nog enkele foto's van de postbodes van donderdag: Irem, Noëmie, Jens en Cinar. Goed gedaan!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten