donderdag 8 januari 2015

Een brievenbus maken

Eerst en vooral mijn beste wensen voor alle kindjes en mama's en papa's: een gezond en héél gelukkig 2015! En natuurlijk ...dat we in 2015 nog veel superleuke en leerrijke dingen mogen doen in ons klasje!

Tijdens onze natuurronde van gisteren had Joke verschillende spulletjes bij: steentjes ( waarmee ze graag knutselt ) die ze gevonden had op een Spaans strand, blaadjes die erg koud waren want de winter is in ons land en mos, dat veel groeit aan bomen. De blaadjes gaat Joke in de klas drogen, want we hebben het idee om in de lente ( wanneer er terug veel blaadjes aan de bomen groeien ) een opzoekboekje te maken met verschillende soorten blaadjes. Als we dan een blaadje vinden, kunnen we in ons boekje zoeken van welke boom het komt.
Op de wereldbol keken we als Spanje al was aangeduid... en ja, er had iemand over verteld tijdens één van onze vakantierondes.  Goed gedaan, Joke!

We hingen ook het mooie kaartje uit Hongarije op onze wereldbol: dank je wel, Rebeka!





In onze afsluitrondes wordt er deze week veel voorgelezen door de kindjes zelf: ze zijn zo ( terecht ) trots omdat ze al zo goed kunnen lezen... Knap hoor, Rebeka en Jens!



Deze week zijn we begonnen met een nieuw project. Omdat we tijdens de kerst - en nieuwjaarsperiode heel wat kaartjes ontvingen in onze brievenbus gaan we werken rond ' De post '.

Uiteindelijk zullen we, als we heel wat nieuwe dingen hebben bijgeleerd, gaan corresponderen met kindjes van een 1ste graad uit een andere Freinetschool. Dat gaat tof worden!

Namiddag werkten we aan verschillende leuke hoekenwerkopdrachten i.v.m. ' De post ':

* Een degelijke brievenbus maken om in de speelzaal te plaatsen: verven, plakken, vastmaken, gleufje voorzien,...

Volgende week kunnen kinderen, juffen en ( groot ) ouders kaartjes / brieven naar elkaar schrijven. De kinderen van de 1ste graad zullen deze brievenbus elke dag leegmaken, alle post sorteren en naar de juiste persoon gaan brengen zoals ' echte postbodes '.

* Kaartjes maken voor vriendjes, broers / zussen, juffen,... om volgende week te posten

* Een postkwartetspel spelen

* Sorteerbakjes maken ( verven en etiketteren ) om alle kaarten / brieven te sorteren per klas

* Een eigen postzegel ontwerpen:

Kirsten liet ons mooie, grappige, ... postzegels uit verschillende landen zien. Op de vraag over de prijs van een postzegel kwamen heel wat antwoorden, maar de meeste kinderen dachten dat 1 postzegel toch minder dan 1 euro kost. Om het correcte antwoord te weten konden we volgens Lylas best naar een postkantoor bellen. Zo gezegd, zo gedaan... maar in de telefoongids vonden Andreas en Larissa het telefoonnummer niet van ' De Post ' in Genk. Dus vroegen ze aan Elif van de 3de graad om het nummer op de pc op te zoeken. Andreas wou wel telefoneren en hij deed dat echt goed: na verschillende automatische stemmen, kregen we uiteindelijk het antwoord van een lieve bediende: 1 postzegel ( om in België te gebruiken ) kost 0.77 cent, maar als je er 5 koopt komt het goedkoper uit.





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten