vrijdag 17 oktober 2014

Superleuk zintuigenbosspel!

Wat een knappe begroeting deze morgen... nog voor er gebeld werd op de speelplaats! Jef, volledig in zijn chirokleren... omdat het vandaag ' de dag van de jeugdbeweging ' was. En hij liet zijn zangtalenten nog maar eens horen, want hij zong een mooi chirolied voor mij :-)

Voormiddag oefenden we het lezen tijdens de 2 - wekelijkse leesateliers en werkten we onze contractwerkjes af. Romeo, Lylas en Amira ( die al klaar waren met hun contractwerk ) onderzochten met een loep en een informatieboekje de paddenstoelen in de mooie kijkdozen van Amira.  We keken ook nog tijdens onze actua - ronde naar Karrewiet en maakten nadien samen een webschema met de belangrijkste onderwerpen van deze aflevering.






Namiddag trokken we opnieuw naar het bos en werkten we, samen met de kleuters van Kristie,  aan heel wat W.O. - doelstellingen. Eerder deze week waren we al naar het bos van de ' Melberg ' gegaan, nu kozen we voor ' De Maten '.









Op een schijf stonden onze 5 zintuigen getekend en met een steentje werd door de kids  bepaald welk zintuig aan de beurt was. Telkens werd een kort stukje informatie verteld door de juffen en voerden wij een leuke opdracht, waarbij we het gegooide zintuig nodig hadden, uit.


Handen = Voelen: Er zijn bomen met een ruwe en een zachte stam. Egels gebruiken hun stekels om zich te verdedigen. Wij gingen op zoek naar iets ruw, hard, stekeligs,... en verzamelden het in een doos.















Neus = Ruiken: Geuren zijn erg belangrijk in het bos. Bijtjes komen af op de geuren van bloemetjes, vossen bakenen hun territorium af door te plassen. Wij gebruikten onze neus om te ruiken op welke bomen Kirsten en Kristie een ajuinenspoor hadden gemaakt.







Ogen = Zien: In het bos zijn nu verschillende prachtige herfstkleuren te zien. De stickertjes duidden aan welke kleur in elk doosje moest zitten. Elk groepje vond heel wat herfstspulletjes in de juiste kleuren: groen, geel, rood en bruin.















Mond = Proeven: Verschillende voedingswaren komen uit het bos. We proefden ( met de ogen dicht ) tamme kastanjes, bosbessenconfituur en brandnetelthee. De smaak van brandnetelthee was nieuw voor ons, maar smaakte wel lekker!






Met die superleuke activiteiten vloog onze namiddag supersnel om en was het alweer tijd om af te sluiten. Het was Jasmijn die opmerkte dat we onze oren nog niet hadden gebruikt, dus  maakten we het in een kring nog even heel stil om te luisteren welke geluiden we allemaal in het bos konden horen.

Moe, maar vol gezonde boslucht en een leuk gevoel kunnen we nu ons weekend beginnen: geniet er allemaal van! En hopelijk tot zaterdag op de pastadag: mmmmm!


Oproep: Wij hebben nog niet voldoende auto's om maandag ( verkleed in heksen en tovenaars ) naar de Lotjeswandeling in Zonhoven te gaan. Welke mama, papa, oma, opa,... kan ons nog brengen + halen en mee gaan wandelen? Het zou jammer zijn, als deze activiteit niet  zou kunnen doorgaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten