vrijdag 31 januari 2014

Elfjes maken

Het was alweer even geleden, maar vanmorgen keken we nog eens naar het kinderjournaal Karrewiet. Normaal gezien doen we dat om de 2 weken ( de andere week brengen telkens 2 andere 
' journalisten ' een krantenartikel mee ), maar als er iemand jarig is... doen we natuurlijk graag een levenslijnronde.

 Nadat we goed gekeken en geluisterd hadden, gingen we in groepjes zitten om een webschema met de belangrijkste woorden uit Karrewiet te maken. Toen de grote timer op het smartbord op 0 minuten stond, stelden we de verschillende groepjes aan elkaar hun web voor. Goed gedaan, allemaal!









Namiddag kregen we onze contractwerkjes terug, om onze 1ste luisterfiche in te vullen. We hadden aan het begin van de week 1 accent gekozen, waarop we deze week extra gingen letten in de praatrondes: " we kijken naar de spreker ". Eerst gaven we onszelf sterren, daarna lieten we een klasgenoot sterren kleuren en als laatste was Kirsten aan de beurt om ons te beoordelen. Nu we goed weten hoe zo'n luisterfiche werkt, zullen we regelmatig een ander luister -of spreekaccent in de kijker zetten.



Nadat we onze toetsen, contractwerkjes en brieven in onze boekentas gestoken hadden, werd onze klas verdeeld. Het 2de leerjaar ging werken met Martine en het 1ste leerjaar mocht aan de slag met Kirsten.

Omdat gisteren de gedichtenweek begonnen is, lazen onze  juffen eerst een grappig gedicht voor van A.M.G. Schmidt, een schitterende schrijfster. Daarna maakten we kennis met een elfje en Lylas wist meteen waarom het een elfje genoemd werd. Neen, lieve meisjes... het heeft jammer genoeg niets te maken met prinsessen... maar het is een gedicht dat bestaat uit 11 woorden.

We schreven eerst samen op het bord 2 elfjes:  wow, wat hadden we veel inspiratie! De kids van het 1ste maakten  een gedicht over Superman en Valentijn. De onderwerpen van het 2de waren  tandarts en vallen... Daarna gingen we alleen aan het werk! Alle elfjes zullen volgende week afgewerkt worden met een mooie tekening, zodat we er een kleine gedichtenbundel van kunnen maken. Wordt zeker vervolgd!

Het 2de leerjaar


Tand                                                                                Pijn
Wat slag                                                                          Bloed overal
Ik heb pijn                                                                       Ik weende veel
Een stuk er vanaf                                                             Blok op mijn hoofd
Tandarts!                                                                          Au!

Het 1ste leerjaar


Superman
De held
Ik kan vliegen
Ik help lieve mensen
Goed!
Verliefd
Ik kus
Ik voel kriebels
Kriebels in mijn buik
Valentijn...



1 opmerking: