zondag 26 januari 2014

Actua - ronde, hoekenwerk en onderzoekjes

We begonnen vrijdagmorgen met het leesatelier: de groepjes zagen er wel anders uit, want alle kinderen hadden vorige week een leestoets bij Martine afgelegd en iedereen was goed vooruit gegaan ( super hé! ) vandaar een nieuwe groepsindeling met een andere lees ( groot ) ouder.

Daarna waren Selim en Liam aan de beurt om hun krantenartikel voor te stellen tijdens onze actua- ronde. Selim had een krantenartikel bij over Helmut Lotti. Kirsten moest wel even uitleggen wie dat was, want niemand kende deze Vlaamse zanger. Helmut had met een grote zak ( waarin  wat kleren en zijn slaapzak zaten )  zijn huis achtergelaten om 48 uur te gaan leven op straat. Zo kon hij zelf ondervinden hoe het voelde om dakloos te zijn. Liam toonde ons foto's van leeuwenaapjes, die gestolen waren. Hij vertelde dat de aapjes wel lief leken, maar ze toch goed konden bijten. De dierenboeven hadden in Nederland een heel gezin aapjes meegenomen. Senne las voor dat de aapjes afkomstig waren uit Brazillië, ze 25 cm groot waren en 800 gram wogen. Dit gewicht vergeleken we eens met ons geboortegewicht, dat op de geboortekaartjes van onze levenslijnen stond geschreven. Romeo duidde 25 cm ook nog aan op onze grote meterlat. Conclusie: wij zijn bij onze geboorte groter en veel zwaarder dan de leeuwenaapjes. De aapjes wegen nog minder dan 1 pak suiker, bloem,... want Selim wist dat 1000 gram gelijk is aan 1 kilogram.






Na de speeltijd werkten we nog in ons contractwerk en dan was het alweer tijd voor godsdienstles...

Namiddag stonden onderzoekjes en hoekenwerk op de planning. Malik en Serafino onderzochten  hoe voetbalschoenen gemaakt worden en plakten de coolste voetbalschoenen op hun onderzoeksblad. We hadden deze week in één van onze praatrondes ook al eens gebabbeld over het voelen van stroom... je kent dat wel ... als je de auto dichtgooid, iemand een kus geeft, je muts uitdoet,... Selim en Amira gingen samen met Alex, onze stagair, op zoek naar meer informatie op de pc. Thijs en Emre werkten verder aan hun beverburcht en de andere kinderen werkten aan de taken die op hun hoekenwerkfiche stonden.


Terwijl Selim en Alex het onderzoeksblad invulden, ging Amira op zoek naar een ballon...

Romeo, Leander en Miet goed bezig in de taalhoek...


Lylas maakte een hart voor Valentijn in de handige handjeshoek

Emre en Thijs druk bezig met hun beverburcht...




Arvid beeld een woord uit, dat Emre moet raden...
 
We begonnen op tijd aan onze afsluitronde, want we hadden heel wat om voor te stellen...

Eerst lieten Thijs en Emre ons een mooi filmpje over bevers zien en toonden ze trots hun zelfgemaakte beverburcht... Eén ding is zeker: bevers moeten ontzettend veel takken zoeken om zo'n burcht te kunnen maken!


Thijs hadden ook nog stukjes schors bij, die bevers hadden afgeknabbeld met hun tanden...


Selim en Amira stelden hun doe - onderzoekje voor. Met een ballon wreven ze over een wollen trui en zo gingen de haren van Amira de lucht in en konden ze papieren snippers laten vliegen. Als je lang genoeg op een trui wrijft, kan je zelfs ballonnen aan het plafond laten hangen zonder plakband...Weer iets bijgeleerd, dat we thuis nog eens kunnen gebruiken als we een party hebben!







Julie en haar zusje Sophie maakten in de bouwhoek met dominostenen " Kirsten ": hoe lief! Héél mooi gemaakt, maar we ontdekten wel dat je de dominostenen op een bepaalde manier moet zetten... wil je ze mooi laten omvallen met één duwtje.





 
Senne en Leander toonden ook nog trots hun Valentijnkunstwerken ...
 


En nog een mooie klasfoto met stagair Alex, die ons deze week héél goed geholpen heeft: dank je wel Alex en nog veel sukses!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten