dinsdag 15 oktober 2013

Compostlessen

Vandaag kregen we, na onze speeltijd, bezoek van Bernard. Bernard is de compostmeester, die ons liet kennismaken met composteren.  Want... we zullen heel veel goede compost nodig hebben voor ons schooltuintje.

Bernard begon met een leuk verhaaltje over 2 kinderen, die allebei iets heel anders deden met de rest van hun appel. Het meisje gooide de rest in een container, terwijl de jongen de rest in het compostvat gooide.

Daarna legden we al ons groenten- fruit - en tuinafval, dat we van thuis hadden meegebracht, op de tafel om te kijken wat iedereen bij had. Bernard had 4 emmers: de groentenafvalemmer, de fruitafvalemmer, de tuinafvalemmer en restafvalemmer. Samen sorteeerden we al ons afval in de juiste emmer en we leerden heel wat bij! Ook al zijn frietjes gemaakt van aardappelen, toch mag het niet in de groentenemmer... omdat frietjes gebakken worden in vet en daar houden de diertjes zoals wormen, pissebedden,... niet van! Romeo had een plant bij, maar daar moest hij eerst het zand en de steentjes van afschudden... want anders krijg je ook geen goede compost.

Eenmaal alles goed gesorteerd, konden de groenten - fruit - en tuinafvalemmers leeg gemaakt worden in het compostvat. Het duurt nu 2 tot 3 maanden, voordat onze compost klaar zal zijn. Op onze school zullen er ook zo'n compostvaten gezet worden, zodat we zelf voor onze compost kunnen zorgen.

Om te kijken als we goed hadden opgelet, kregen we allemaal een fotokaartje dat we in het juiste emmertje moesten gooien. Ook al waren er wat addertjes onder het gras bij, toch lukte het ons goed!

Als afsluiter zaaiden we waterkers... elk in ons eigen potje. Bernard had compost bij, die al klaar was. Hij deed de compost eerst door een zeef, zodat de groffe stukken niet ons potje terecht kwamen.In de fijne compost gingen we op zoek naar diertjes en... we vonden er echt veel!
 Dan vulden we ons potje met goede compost, duwden het goed aan en strooiden we wat zaadjes. Elke dag zullen we eraan moeten denken om ons potje te bespuiten met water. Het mag niet met een gieter, want anders zal onze waterkers te veel water krijgen.



Wat zijn we benieuwd naar onze waterkers...

Het was echt een fijne en zeer leerrijke les: dank je wel, Bernard!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten