donderdag 14 maart 2013

Botten

Tijdens de praatronde had Free vanmorgen een leuk voorwerp bij: een grote slijper in de vorm van een ijzeren auto. De slijper kreeg meteen een plekje in de klas en had veel succes: al onze potloden zijn superscherp!




Omdat de kinderen die aan de beurt waren voor de verrassingsronde hun spelletje thuis vergaten, deden we gisteren een actua - ronde in plaats van vrijdag. Op de karrewietaflevering zagen we weer heel wat: een meisje dat veel geluk had gehad omdat ze over het spoor was gelopen terwijl de slagbomen naar onder aan het gaan waren, veel kinderen die samen gingen lezen op een plein, meisjes en jongens van het middelbaar die een vergadering gingen houden over huiswerk ( te veel of niet? ) en archeologen die botten van 400 jaar oud gevonden hadden bij opgravingen. Natuurlijk kwamen hier veel verschillende vragen, reacties en onderzoekjes uit... Doris had ook eens op het nieuws gezien dat er een auto bij sneeuwweer vast was gaan zitten op het treinspoor en Malik kreeg zijn schoolwerk nog goed gecombineerd met zijn hobby ( voetbal ). Kaim wou wel eens onderzoeken hoe het komt dat die botten van mensen na 400 jaar oud nog steeds bestaan. Daarom nam hij, vandaag na de speeltijd, zelf het initiatief om zijn papa even mee naar boven te vragen. Dokter Silvio gaf ons een duidelijk en goed te begrijpen antwoord: botten bevatten mineralen en kan je vergelijken met stenen. In botten zit wel beenmerg dat vergaat, maar de botten zelf kan je zelfs na 400 jaar nog goed herkennen. Om te laten zien hoe sterk en hard een bot is, had Kaim ook een gips meegenomen. Sigi weet nu wel heel goed dat een bot hard is, want hij klopte zichzelf tegen zijn hoofd met de gips en had meteen een rode vlek. En Thijs wou eens weten als de gips rond zijn voet paste.
Jade wist ook nog te vertellen dat ze veel melk moest drinken, toen zij haar arm gebroken had. En Free liet ons in zijn boek over het menselijk lichaam de binnenkant van een bot zien. Het was weer een superleerrijk moment!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten