zaterdag 18 mei 2013

Onderzoekjes en rondes!

Tijdens de verrassingsronde ( fotoronde ) van deze week was Milla aan de beurt. Milla liet ons woensdag een grote foto zien waarop haar papa, Polly, Senne en de papa van Senne te zien waren. Ze gingen samen naar de bekerfinale in Brussel kijken. Het was een match van Racing Genk tegen Cercle Brugge en Milla had op tv gezien dat Racing Genk gewonnen had. De foto was heel grappig want de papa van Milla deed een handstand. Een fotograaf van Het Belang van Limburg had deze leuke foto gemaakt.
Hoe het stadion van Brussel heet, waar alle belangrijke matchen doorgaan, moeten we wel nog opzoeken. Goed verteld, Milla!


Kaim deed vrijdag tijdens de actua - ronde supergoed zijn best. Hij vertelde zeer duidelijk, zodat alle kinderen mee waren met zijn krantenartikel. Het artikel ging over werkmannen die tijdens het verbreden van een rivier een bom hadden gevonden. Er werd direct naar DOVO gebeld: dat zijn mensen die zich bezighouden met het onschadelijk maken van bommen. Het was een Franse bom uit Wereldoorlog 2, die meer dan 40 jaar oud was en 15 kilogram woog: amai, dat zijn 15 pakken zout of suiker!


In de namiddag werkten we onze onderzoekjes af, waar we dinsdagnamiddag aan begonnen waren. Zo konden we ze tijdens onze afsluitronde voorstellen.
En met onze 4 splinternieuwe computers in de klas kunnen we nu snel en met veel kinderen tegelijkertijd dingen opzoeken.Echt fijn en gemakkelijk!


Selim had de doorsnede van een stam meegebracht en vertelde dat die ringen ons kunnen vertellen, hoe oud de boom is. Tijdens het opzoeken ontdekten Free, Selim en Sigi dat er ook nog een andere manier bestond om te berekenen hoe oud een boom is.

Hier meten we hoe breed de boom is en dan kunnen we bereken hoeveel jaar dit dun boompje is
Hoe dikker de boom, hoe ouder de boom!



Kirsten bracht vorige week een klein molletje mee en nu wilden we wel eens weten hoe groot mollen kunnen worden, als ze kunnen zien en hoe ze leven. Het onderzoekje van de kleuters hielp Doris, Chloƫ en Lauranne al goed op weg.

De rode streep op ons onderzoeksblad laat zien hoe lang een mol kan worden.

Thijs, Jade en Chiela onderzochten waarom een paard hoefijzers nodig heeft. Thijs tekende ook nog een mooi hoefijzer. We moeten het wel in een u - vorm ophangen, zodat het geluk er in kan vallen.



Senne, Milla, Malik ( afwezig ) en Eser leerden ons dat er 70 verschillende soorten meloenen bestaan en somden de bekendste soorten op.




Kato, Serafino, Anouk en Kaim lazen hun vrije tekst over onze leuke sportdag met veel plezier voor.





Kaim schreef een stripverhaal over de sportdag.



Oma Joske bracht eieren van verschillende vogelsoorten mee en Doris wist er nog veel over te vertellen. Amai, wat waren er grote eieren bij en op de foto's zagen we dat er ook gestippelde eieren bestaan.




Op naar een nieuwe leuke en leerrijke week, maar eerst genieten van ons welverdiend verlengd weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten