woensdag 20 november 2013

Een coole bekertelefoon

Woensdag = verrassingsronde! De dobbelsteen had voor ons beslist dat het natuurronde zou worden. Zyna en Liam vertelden ons weer heel wat natuurweetjes. Zyna bracht bruine paddenstoelen uit het bos mee en ze wou graag onderzoeken welke paddenstoelen er allemaal bestaan. Omdat niemand wist hoe die streepjes onder het hoedje van een paddestoel heten, gaan we dat ook even opzoeken. Zyna had ook champignons bij, die natuurlijk eetbaar zijn. Heel wat kinderen uit onze klas vinden dat blijkbaar heel lekker... sommigen vinden dan weer het sausje bij de champignons heerlijk!
Liam toonde ons klimop. Dat had hij, samen met zijn grootvader, tegen een boom in het bos gevonden. Hij wist ons te vertellen dat klimop heel snel groeit ( en klimt! ) en altijd groen blijft, ook in de winter. Klimop is ook een goede schuil- en slaapplaats voor vogels  en wat we niet wisten... is dat klimop ook zwarte besjes krijgt.









Na de natuurronde kwam meester Yves langs om ons te begeleiden bij een lesje techniek. We begonnen met een probleemstelling: " Wat kan je gebruiken als je iets wil zeggen tegen een vriendje dat ver van jou staat en je mag niet roepen of de anderen storen? ". De kinderen hadden heel wat oplossingen: walkie talkies, gsm, telefoon, babyfoons, ... Maar natuurlijk kunnen we deze dingen niet zelf maken en / of hebben we de materialen niet, dus moeten we naar iets anders op zoek. In groepjes gingen we even brainstormen en er kwamen bij de meeste groepjes 2 oplossingen uit de bus: een buis van plastic of papier en bekers met een touw ertussen. Tijd voor onze handen uit de mouwen te steken: we begon heel enthousiast te knutselen en toen de bekertelefoon klaar was, konden we niet wachten om het te testen.We hadden al snel door dat ons touw gestrekt moest zijn om elkaar goed te verstaan en we ontdekten ook dat dun touw veel beter trilde (  en dus geluid verder zette )  dan dik touw. Als afsluiter keken we nog naar een filmpje op school tv, waarop we duidelijk zagen dat er trillingen ontstaan bij geluid... de suiker begon duidelijk te dansen op de trommel, toen de mevrouw de radio aan deed. Het was een superleuke les: we waren echt tevreden met onze zelfgemaakte bekertelefoon!

































Geen opmerkingen:

Een reactie posten