vrijdag 14 maart 2014

Echte proefkampioenen!

Om onze meetles van vrijdag te starten, vroegen we even aan Aury van de 3de graad om onze bank met zijn handen te meten. Zyna uit onze klas voerde precies dezelfde opdracht uit: dezelfde bank meten met haar handen. De kinderen wisten natuurlijk al snel te vertellen dat het meetresultaat niet hetzelfde zou zijn, omdat de handen niet even groot waren. Knap hoor en daarom zullen we vanaf nu niet meer meten met onze handen, voeten, vingers,... maar met ' de meter ': onze klasbordlat. We gingen na welke voorwerpen in onze klas precies 1 meter groot waren, maar daar hebben we veel voor moeten meten... want de meeste klasspullen waren kleiner of groter dan 1 meter. Ook de lengte van onze klas werd gemeten: omdat we maar 1 bordlat van 1 meter hebben, moesten we goed aanduiden waar we telkens stopten met meten... om zo dan verder te gaan. Teamwork dus!!!














Tijdens de speeltijd maakten Sophie en Amira een mooi lenteboekje met Martine. Een fijn idee, om ook eens in de klas te doen en de lentebloemetjes te onderzoeken.



We werkten vandaag ook nog verder aan onze klasmaquette... de buitenmuren kregen een witte verflaag, onze deur kreeg een kleurtje en er werden verkleinde dingen aan de klasmuurtjes opgehangen zoals de onderzoeksbladen, de white - borden,...







Romeo en Arvid waren de journalisten van de week. Romeo vertelde de korte inhoud over twee krantenartikels. Het 1ste artikel ging over een gestolen fiets, die terug werd bezorgd aan de eigenaar. Er zat geld onder de zadel, de fietsbanden waren goed opgepompt en er lag een bedankbriefje bij... van de man die zijn fiets ' geleend ' had. Op de foto van het andere artikel zagen we een huis, waar brand was geweest doordat de eigenaar van het huis een kaarsje was vergeten uit te blazen... Gelukkig kan hij nu even bij zijn vader logeren.
Arvid vertelde ons dat een juf 28 levens gered had, toen de buschauffeur onwel werd. De juf was een echte held, want zij had ervoor gezorgd dat de bus tot stilstand kwam en iedereen ongedeerd bleef.
We leerden heel wat moeilijke woorden zoals onwel en pechstrook en Arvid legde ze ons heel goed uit. Goed gedaan, jongens!



Namiddag stond ' proefkampioen ' op de planning. Door verschillende leuke proef - ruik - voel - en kijkproefjes zetten we onze zintuigen goed aan het werk. We proefden het verschil tussen de rode, oranje en groene paprika's, we roken aan verschillende kruiden, we maakten kennis met speciale groenten en fruit kennen zoals pastinaak en mango en we leerden dat een voedingsmiddel in verschillende vormen verkocht kan worden zoals geperst, vers, in blik, gedroogd,... Jammer genoeg viel de elektriciteit boven uit ( doordat de oven werd uitgeprobeerd voor de kinderfuif en het oudercafĂ© ), dus zal het stomen van de asperges voor maandag zijn. Het was een lekkere en fijne afsluiter van de week!

mandarijn en pastinaak




kiwi en asperges



Zyna en Sophie maakten de stomer klaar...




De meeste kinderen vonden de gele paprika het lekkerst!





Mango voelt glibberig aan...




Mmm, pastinaak smaakt naar wortel...





Welke kruid zou dit zijn? Curry, peper, paprika,...?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten